Achmea en TrackTrace.net maken vuist tegen koperdiefstal

Home Achmea en TrackTrace.net maken vuist tegen koperdiefstal

Achmea en TrackTrace.net maken vuist tegen koperdiefstal:
Door messing beregenings sproeiers uit te rusten met zendertjes, moeten dieven afgeschrikt worden. Maakt een beveiligde sproeier een ‘ongewenste beweging’, dan wordt de eigenaar telefonisch gealarmeerd.
Met het oplopen van de prijzen voor metalen als messing en koper, is de diefstalgevoeligheid van beregening sproeiers sterk toegenomen. De directe (gewas)schade door diefstal is vaak aanzienlijk.
Pinc Agro, een dochter van verzekeraar Achmea en gericht op het verlenen van preventie- en noodhulp aan agrarische ondernemers, nam het initiatief tot de ontwikkeling van een alarmeringssysteem. In enkele sproeiers wordt een zender geplaatst. Wordt zo’n sproeier van de buis geschroefd, dan wordt een signaal uitgezonden. De eigenaar krijgt op zijn mobiele telefoon een sms-bericht dat er iets loos is, met een aanduiding van de betreffende sensors. Het is de bedoeling in enkele strategisch op enkele strategische opgestelde sproeiers een sensor te plaatsen.
De voeding van een sensor gaat met een knoopcel, met een levensduur van minimaal een seizoen. Een gsm-module werkt op enkele penlight batterijen en kan 5 tot 6 hectare bewaken. De prijs voor het beveiliging systeem is nog niet bekend, aldus Pinc Agro.